Det er meget almindeligt og ganske naturligt at have luft i maven. Hver gang du spiser og drikker, synker du luft, som kan ende i tyktarmen og give luft i maven.
Samtidig kan noget af den mad vi spiser også skabe luft, når den nedbrydes i tyndtarmen. Derfor vil alle mennesker opleve at have luft i maven.
For nogle er det dog forbundet med ubehag og kan være generende. En overproduktion af luft i maven kan for nogle være et problem, og det kan ramme alle mennesker og er ikke relateret til alder.
For dig, som døjer med meget luft i maven, vil symptomerne være både åbenbare og meget genkendelige.
De mest almindelige symptomer på luft i maven:
Der findes mange årsager til luft i maven. En af dem er sund og ernærende kost.
Sund mad som frugt, grøntsager, korn, bønner og ærter er ofte de værste syndere. Dette skyldes det høje fiberindhold. Fibre har mange sundhedsfordele, så som at aktivere fordøjelseskanalen, regulere blodsukkeret og kolesterolet. Men fiber har desværre også den ulempe, at det kan give anledning til luftgener fra maven.
Hvis du vil mindske luftgener i maven, kan du vælge at spise sundt og fiberrigt, men undgå nogle af de madvarer, som særligt kan give luftproduktion.
Madvarer der kan give luft i maven:
Alle har luft i maven, og det er en ganske naturlig effekt af tarmenes nedbrydning af mad. Men for nogle kan det dog være i en sådan grad, at det er generende og smertefuldt. I de tilfælde ligger der som regel nogle bagvedliggende årsager til grund.
Årsager til luft i maven:
Symptomer, der opstår fra gasser, opstød, udspilet mave, rumlen i maven og mavesmerter/fordøjelsesbesvær, kan være med til at frigive luft gennem endetarmen. Mange mennesker finder det pinligt at prutte og bekymrer sig om luft i maven, og om deres prutter er ildelugtende.
Men det er vigtigt at have luftafgang, når behovet opstår, så luften ikke generer i maven.